
Voćarstvo
Jagode polako izlaze iz zimskog mirovanja. Radovi koji se odvijaju u polju su čišćenje starog lišća koje može biti nosioc raznih patogena. Takođe, takvi listovi poseduju nisku fotosintetsku aktivnost, tako da ih svakako treba ukloniti.
Zaštita maline počinje u fenofazi "bubrenje - pucanje pupoljaka", odnosno odmah nakon vezivanja.
Zasadi voćaka, u zavisnosti od sortimenta, nalaze se u fenofazama bubrenja i početka pucanja lisnih pupoljaka.
Jabučaste voćne vrste nalaze se u periodu zimskog mirovanja. Protok hranljivih materija kroz sprovodne sisteme je usporen i prilagođen odvijanju neophodnih fizioloških i biohemijskih procesa za ovu fenofazu. Osnovna funkcija korenovog sistema je usporena, a hranljivi elementi su akumulirani u obliku rezervnih materija.
Iako smo tek zagazili u februar, dnevne temperature vazduha premašuju deseti podeljak žive na termometru. Ovi vremenski uslovi izazivaju ranije buđenje vegetacije, a sa njom se bude i patogeni, odnosno prouzrokovači bolesti i štetni insekti u voćnjacima i vinogradima.
Radovi u voćarskim zasadima nakon berbe doprinose boljoj pripremi biljaka za narednu vegetaciju.
Jesenje plavo tretiranje koštičavih voćaka je neophodan tretman u fenofazi opadanja lišća, kada je zasade neophodno zaštititi preparatima na bazi bakra.
Početak uspešne proizvodnje jagode jeste odabir kvalitetnog sadnog materijala, priprema parcele i kvalitetna zaštita i ishrana biljaka.
Radovi u voćnjaku nakon berbe doprinose pripremi biljke za narednu vegetaciju.
Gubici nakon berbe plodova jabuke i kruške, odnosno tokom čuvanja plodova na svetskom nivou se kreću i do 25%.
Zasadi jabuke i kruške su u zavisnosti od sortimenta u različitim fazama zrenja.
Izuzetno toplo vreme povoljno utiče na prenamnoženje fitofagnih grinja - običnog paučinara, crvene voćne grinje, kao i eriofidnih grinja u zasadima višnje i trešnje.