Fitofarmacija | Aktuelna primena

Aktuelna primena

15. april 2021.

Zasadi jagode, na najvećem broju lokaliteta, nalaze se u fenofazi pojava zatvorenih cvetnih pupoljaka.

15. april 2021.

U trenutnim fazama razvoja, zasadi šljive su posebno osetljivi na infekciju od prouzrokovača šupljikavosti (Wilsonomyces carpophilus), kao i prouzrokovača crvene pegavosti lista (Polystigma rubrum).

14. april 2021.

Izbor herbicida nakon nicanja kukuruza zavisi prvenstveno od strukture i veličine korova, ali i od razvojne faze kukuruza - broja listova.

13. april 2021.

Lucerku koristimo kao jedan od najvažinijih izvora stočne hrane. Najčešće se koristi kao seno, senaža, brašno ili u zelenom stanju - ispašom.

12. april 2021.

U trenutnim fenofazama razvoja, zasadi breskve i nektarine su posebno osetljive na infekciju od prouzrokovača šupljikavosti lista (Wilsonomyces carpophilus).

7. april 2021.

Prema osetljivosti biljaka na niske temperature, razlikujemo one koje stradaju na niskim pozitivnim i one koje stradaju na niskim negativnim temperaturama.

5. april 2021.

Šećernu repu gajimo kako bi iz nje dobili šećer kao jednu od najvažnijih namirnica u ljudskoj ishrani. Najviše je zastupljena u Vojvodini gde predstavlja jedan od glavnih useva ratarske proizvodnje.

5. april 2021.

Zasadi jagode se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta. Porastom biljaka i formiranjem novog lišća povećavaju se potrebe za hranivima.

4. april 2021.

U početnim fazama razvoja vinove loze neophodno je preventivnu zaštitu bazirati u pravcu suzbijanja prouzrokovača pepelnice, crne pegavosti i štetnih vrsta grinja.

2. april 2021.

Protekli period izuzetno toplog vremena uslovio je i brz razvoj biljaka.

31. mart 2021.

Zasadi krušaka se u zavisnosti od sortimenta nalaze od fenofaze "beli baloni" do fenofaze "punog cvetanja".

30. mart 2021.

Sve biljne vrste koje se nađu u usevu soje, protiv naše volje, smatramo korovom. Štetnost korova prvenstveno se ogleda u smanjenom prinosu soje.