Smanjenje negativnih posledice ožegotina, nejednakog porasta i stresa na gajenim biljkama

28.05.2018.

Primenom herbicida posebno za suzbijanje širokolisnih korova u širokolisnih kulturama kao što je soja, suncokret, mlada lucerka, luk i šećerna repa može doći do pojave ožegotina na gajenim biljkama. Do pojave ožegotina ili zastoja u porastu gajene biljke može doći zbog neadekvatnih kombinacija herbicida, tretmanom po jakom suncu, svesnim predoziranjem herbicida zbog velikog porasta korova i slično.

Ukoliko takve biljke ostavimo da se same izbore sa stresom izazvanim primenom herbicida, dolazi do smanjenja asimilacije hraniva u biljnom tkivu koja je potrebna za postizanje maksimalnih prinosa, jer biljka svoje asimilate koristi za oporavak od herbicidnog šoka.


Oštećenje soje

Nejednak suncokret

Iz navedenog razloga, vrlo je korisno i veoma isplativo primeniti odgovarajuće preparate, kako bi biljka što pre izašla iz stresne situacije i nastavila da se razvija i put ka maksimalnom prinosu.

Jedinstvena i veoma isplativa kombinacija preparata za ovaj tretman je EPIN EKSTRA + ACTIVEG.

EPIN EKSTRA sadrži esencijalne hormone koji pokreću sve biljne hormone koji su zbog stresa u zastoju. Na ovaj način biljka dobija informaciju da pokrene svoje procese kao da je stresna situacija prošla, dok ACTIVEG daje biljci neophodne biljne aminokiseline i hraniva (N,P,K,Mg,B, Zn, Mo, Mn, Cu) i omogućava formiranje proteina i oporavak oštećenog tkiva od herbicida ili drugih stresnih uzroka.

EPIN EKSTRA + ACTIVEG je upravo zbog svega navedenog veoma isplativa kombinacija, jer mala investicija utiče na značajno povećanje prinosa i ukupne zarade posle žetve ili berbe.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!


Suncokret