Fuzarioza klasa ječma i pšenice

03.05.2019.

Ječam i rane sorte pšenice (Avenue) nalaze se u fazi pred početak ili u početku cvetanja. Jedna od najznačajnijih bolesti žitarica koja se javlja u ovoj fazi jeste fuzarioza klasa.

Cvetovi pšenice i ječma, odnosno tučak cveta, predstavlja "ulazna vrata" za prodiranje fitopatogene gljive i nastajanje infekcije. Zaražena zrna su štura, nenalivena, manje hektolitarske težine i lošijeg kvaliteta jer sadrže mikotoksine i nisu za ishranu ljudi i životinja. Zaštita od fuzarioze klasa mora biti u pravo vreme, tj. u fazi početka cvetanja, kad je 1-2% klasova izbacilo prašnike, preparatima ANTRE PLUS 1,5 l/ha ili CERES 0,6 l/ha.

Useve obavezno treba pregledati i ako se ustanovi prisutnost biljnih vaši, larve leme ili tripsa, fungicidnom tretmanu dodati insekticid FURY 10 EC u dozi 150 ml/ha. Obzirom da su usevi u "lošoj kondiciji" i neujednačenog uzrasta, poželjno je ovom tretmanu dodati biostimulator na bazi aminokiselina CHOPIN EVOLUTION u dozi 3-5 l/ha, koji brzo oporavlja usev i direktno utiče na prinos i proteinski sastav pšenice i ječma.

CHOPIN EVOLUTION se ne preporučuje u usevima pivarskog ječma, jer dovodi do povećanja proteina u zrnu, što nije potrebno u ovoj vrsti ječma.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!