Ratarstvo

LG Avenue - Spremite se za rekordne prinose!

13 September 2021

Pristiže jedan od najvažnijih radova u domaćem agraru - setva pšenice. Pravilan izbor sorte ove ratarske kulture predstavlja uslov za očekivani i stabilni prinos naredne godine. Prilikom izbora sorte proizvođači treba da obrate pažnju na genetski potencijal za prinos, kao i na višegodišnje iskustvo sa različitim sortama i tehnologijama gajenja.

LG Avenue izbegava toplotne udare krajem juna i početkom jula

Imajući u vidu navedene, osnovne kriterijume za izbor sorte pšenice, svakako se ističe LG Avenue. U pitanju je najprodavanija strana sorta u 2020. godini. Ovo i ne čudi imajući u vidu sve njene karakteristike.

Višegodišnji prinosi pšenice odlikuju LG Avenue kao visokoprinosnu sortu koja na srpskom tržištu poslednjih godina obara rekorde.

LG Avenue je veoma rana sorta pšenice, priprada grupi najranijih sorti pšenice na domaćem tržištu. To joj omogućava da izbegava toplotne udare krajem juna i početkom jula, žetvu pre ostalih sorti, optimalnu postrnu setvu, sa visokim i stabilnim prinosima kao rezultatom.

LG Avenue

LG Avenue odlikuje dobar kvalitet zrna i tolerantnost na mnoge bolesti

LG Avenue ima stablo niskog rasta i formira veliki klas bez osja. Zahvaljujući niskom stablu, otporna je na poleganje, odlikuje je korišćenje većih količina azotnih đubriva, izostanak upotrebe regulatora rasta, brza žetva i manja količina slame. Odlikuje je takođe jedna vrlo bitna karakteristika - dobar kvalitet samog zrna.

Veliki problem u svim oblastima biljne proizvodnje su napadi bolesti i štetočina koji znatno umanjuju prinose i narušavaju njihov kvalitet i tržišnu vrednost. Stoga je važno istaći da je LG Avenue izrazito tolerantna prema najznačajnijim prouzrokovačima bolesti - žutoj rđi, pepelnici, septoriji (sivoj pegavosti lista), fuzarijumu klasa.

LG Avenue karakteriše dobra prilagodljivost na različite tipove zemljišta i klimatske uslove

Ono što je takođe važno istaći je njena visoka adaptabilnost na nepovoljne vremenske uslove, naročito u godinama kao što je ova, u kojoj su klimatske prilike umnogome negativno uticale na svaku granu agrara. Višegodišnjim prosekom prinosa sa više terena utvrđena je visoka prilagodljivost i na različite tipove zemljišta i samu obradu. Dakle u pitanju je najsejanija sorta u Srbiji koja na svim terenima ostvaruje rekordne prinose.

Optimalna gustina setve iznosi 400-450 klijavih zrna po metru kvadratnom.