Ratarstvo

Stanje ozime pšenice i ječma

23 January 2023

Usled aktuelnih vremenskih prilika, u periodu koji je za nama, na ozimim usevima pšenice i ječma utvrđeno je prisustvo štetnih insekata (biljne vaši i cikade). Na ranijim setvama gde je brojnost biljnih vaši i cikada premašila prag štetnosti, neophodno je bilo i suzbijanje navedenih štetočina. Biljne vaši i cikada prenosioci su opasnih virusnih oboljenja, koja mogu prouzrokovati značajne štete na usevima pšenice i ječma.

Tokom proteklog perioda povoljne temperature uz česte padavine, osim pojave štetnih insekata, pogodovale su i razvoju biljnih bolesti na navedenim usevima. Obilaskom useva utvrđeno je prisustvo najznačajnijih bolesti strnih žita: septorije (Septoria tritici), pepelnice (Erysiphe graminis), rđe (Puccinia tritici), kao i mrežasta pegavosti (Pyrenophora teres). Preporuka je u prvom tretmanu strnih žita primeniti adekvatan preparat, kako bi zaštitili useve od bolesti i obezbedili biljkama povoljne uslove za rast i razvoj. Poslednjih godina usled aktuelnih klimatskih promena, prisustvo biljnih bolesti u strnim žitima sve je učestalije i u takvim uslovima može doći do značajnog smanjenjenja prinosa.

Galenika-Fitofarmacija obezbedila je visoko kvalitetne preparate za zaštitu strnih žita od biljnih bolesti! Preporuka stručnog tima naše kompanije jeste obavezna primena preparata za zaštitu strnih žita od biljnih bolesti u prolećnom delu sezone tzv. prvom tretmanu u strnim žitima, neposredno nakon uspostavljanja optimalnih uslova za rad i ulazak mehanizacije u parcele.

Pšenica
Pšenica

Preparati koji efikasno suzbijaju bolesti pšenice su:

Akord
Pylon
Pylon plus
Duplex pro