Voćarstvo

Suzbijanje grinja u jabukama

21 June 2023

Tri najznačajnije grinje u proizvodnji jabuke su crvena voćna grinja (Panonychus ulmi), koprivina grinja (Tetranychus urticae) i rđasta grinja jabuke (Aculus schlechtendali). Sisanjem sokova, uglavnom na naličju, oštećuju lisno tkivo koje je odgovorno za najznačajniji fiziološki proces jedne biljke, fotosintezu. Smanjuje se sadržaj hlorofila, lišće žuti, a u slučaju jakog napada i opada. Tokom leta, biljka može da izgubi veliki deo lisne mase. U tom slučaju, plodovi ostaju sitni, lošeg fiziološkog stanja, a diferencijacija pupoljaka je znatno redukovana. Štete koje nastanu u jednoj godini, primetne su i naredne.

Grinje
Grinje

U uslovima visokih letnjih temperature bez kiše, dolazi do ubrzanog životnog ciklusa i smene velikog broja generacija fitofagnih grinja. U momentima preklapanja svih razvojnih stadijuma, zaštita je veoma teška, pa je sa tretmanima neophodno početi na vreme. Brojnost je još uvek mala, a biološki ciklus usporen. Preporuka stručnog tima Galenika Fitofarmacije jeste primena preparata FAROS ili ABASTATE sa dodatkom okvašivača NU FILM 17. Ovim tretmanom se postiže trenutno delovanje na prisutne pokretne forme, a takođe i odloženo delovanje, upravo za one juvenilne forme koje tek treba da se ispile iz jaja. Oba preparata ispoljavaju kontaktno delovanje, pa je važno postići što bolju pokrivenost biljke, što se postiže dodavanjem okvašivača NU FILM 17 i korišćenjem bar 1000 litara vode po hektaru.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!