Voćarstvo

Zaštita breskve i nektarine u fenofazi roze pupoljak

23 March 2023

Zasadi breskve i nektarine se nalaze u fenofazi roze pupoljka na velikom broju lokaliteta. U zavisnosti od sortimenta, ekspozicije terena postoje razlike u fenofazama uslovljene uslovima spoljašnje sredine.

S obzirom na to da je do sada u zasadima breskve i nektarine obavljena pravovremena i adekvatna zaštita od velikog broja prouzrokovača bolesti, a posebno od prouzrokovača kovrdžavosti lista (Taphrina deformans), roze pupoljak predstavlja veoma osetljivu fenofazu kada je potrebno nastaviti za zaštitom.

U ovoj fenofazi može doći do stvaranja infekcije prouzrokovačem rđaste mrežavosti plodova koju prourokuje Podospahaera leucotricha, a pritom dolazi do ispoljavanja simptoma kasnije tokom vegetacije.

Breskva

Takođe, u fenofazi roze pupoljka opasnost za zasade prestavljaju biljne vaši i tripsi. Kako je zima bila blaža, nego inače, ustanovljeno je da su populacije biljnih vaši i tripsa na veoma visokom nivou. U narednom periodu sa porastom temperatura doćiće do piljenja i početka ishrane u otvorenim cvetovima. Biljne vaši i tripsi imaju usni aparat za bodenje i sisanje i u fazi cvetanja stiletima mogu nastaviti ishranu i napraviti mikro oštećenja koja nisu vidljiva golim okom. Kasnije, tokom zametanja i razvoja i porasta plodova simptomi oštećenja će biti vidljivi. Sve navedene činjenice ukazuju na to da ukoliko se ne sprovede adekvatna zaštita, može doći do pojave deformisanih plodova koji gube tržišnu vrednost.

Veliki broj istraživanja i praksa su ukazali na važnost zaštite zasada breskve i nektarine u fenofazi roze pupoljka od pomenutog prouzrokovača bolesti, biljnih vaši i tripsa.

Kako tokom faze cvetanja nije dozvoljena primena insekticida, u zaštiti zasada u fazi roze pupoljka veoma visoku efikasnost je pokazala kombinacija preparata na bazi aktivnih supstanci krezoksim-metil i flonikamid.

U ovoj fazi za bolju oplodnju cvetova i bolji porast listova preporučujemo primenu kombinacije đubriva:

FOLIGAL FEED BOR 150 u količini 1-2 l/ha
+
FOLIGAL FEED CINK 700 u količini 1l/ha

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!