Opšte

NADZOR - biocidni proizvod namenjen za suzbijanje krpelja i bubašvaba

14 July 2023

Sa dolaskom leta dolaze i mnogi štetni insekti i pauci. Pre svega, kada govorimo o insektima i paucima, mislimo na bubašvabe i krpelje.

Krpelji (Ixodidae) se poslednih godina sve masovnije i sve se češće pojavljuju na otvorenom prostoru. Krpelji, po klasifikaciji, ne pripadaju insektima, već paukovima. Najčešće se hrane krvlju životinja i ljudi. Prilikom uboda mogu da prenesu viruse i bakterije. Najopasnija bolest svakako je Lajamska bolest. Bakterijskog je porekla. Kod nas krpelji su najčešće aktivni u proleće i tokom leta.

Bubašvabe (Blattodea) su insekti koji su najrasprostanjeniji na našoj planeti. Kao što smo i sami svedoci, veliki broj domaćinstava imao je problema sa ovim insektima. Bubašvabe su prenosici različitih bolesti kao štos su kolera, kuga, tuberkuloza... Kontaminiraju sve sa čime stupe u kontakt. Prenose razne mikroorganizme koji predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i životinja. Aktivne su noću. Bubašvabe ne odlaze iz zatvorenog prostora same po sebi, već je neophodno izvršiti hemijske mere suzbijanja ovih insekata, kako bi se uspešno rešili ovih insekata.

Galenika- Fitofarmacija je obezbedila efikasno rešenje za suzbijanje krpelja i bubašvaba - NADZOR.

Nadzor
Bubašvaba
NADZOR
Objekat primene Štetna vrsta Koncentracija Vreme primene
Travnjaci Krpelji (Ixodidae) 0,06% za suzbijanje krpelja na travnim površinama tretirati u toku vegetacije po potrebi
Zatvoren prostor
(tretiranje zidova i podova)
Bubašvabe (Blattodea) 0,2-0,4% tretiranje po potrebi

Travne površine tretirati sa količinom od 300 l rastvora po hektaru.

Za tretiranja prostorija i podova koristi se 20-40 ml preparata na 10 l vode. Tretiraju se zatvoreni prostori i infestirane površine. Tretiranje obaviti po potrebi.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prospekt možete pogledati/ preuzeti u formatu.