Fitofarmacija | Primena

Aktuelna primena u zasadu trešnje, višnje i šljive

5. maj 2020.

Nastavlja se nestabilno vreme sa čestim periodima sa padavinama. Kontinuirano postoje povoljni uslovi za razvoj šupljikavosti lista (prouzrokovač: Wilsonomyces carpophilus), pegavosti lista višnje i trešnje (prouzrokovač: Blumeriella jaapii), crvene pegavosti lista šljive (prouzrokovač: Polystigma rubrum), rđe šljive (prouzrokovač: Tranzchelia pruni-spinosae) i truleži plodova koju prouzrokuje Monillinia spp. U fenofazi intenzivnog porasta plodova treba pristupiti suzbijanju štetnih insekata - biljnih vaši, trešnjine muve, kao i šljivinog smotavca.

Stručni tim kompanije Galenika Fitofarmacija preporučuje primenu kombinacije sledećih preparata:

  • METOD 480 SC u koncentraciji 0,3% (30 ml na 10 l vode) + AKORD u koncentraciji 0,075% (7,5 ml na 10 l vode) ili SEKVENCA u koncentraciji 0,02% (2 ml na 10 l vode) + POLUX u koncentraciji 0,05% (5 ml na 10 l vode).

Zbog nestablnih vremenskih prilika i velikih kolebanja temperatura preporučujemo da prilikom zaštite zasada trešnje, višnje i šljive, primenite i folijarno đubrivo sa aminokiselinama ACTIVEG 12:4:6+0,2MgO+ME u koncentraciji 0,3% (30 ml na 10 l vode), kao i đubrivo FERTIGAL CaB Organo u koncentraciji 0,3% (30 ml na 10 l vode), za bolju čvrstoću plodova.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!