Fitofarmacija | Aktuelna primena

Aktuelna primena

30. mart 2021.

Pred nama je još jedna vegetacija puna temperaturnih oscilacija. Zasadi jagode na terenu za sada deluju odlično.

29. mart 2021.

Zasadi kruške se nalaze u fenofazama razvoja "mišije uši" do fenofaze belog balona u velikom broju lokaliteta u našoj zemlji.

26. mart 2021.

U usevima pšenice počinje intenzivan vegetativni porast. Izlaskom iz zimskog perioda biljke još uvek nisu potpuno spremne da adekvatno koriste hraniva iz zemljišta.

17. mart 2021.

Završetkom zimskog mirovanja i sa kretanjem vegetacije u zasadima koštičavih voćaka, naredni tretman koji treba obaviti je suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica (Monilinia laxa).

16. mart 2021.

Brojimo dane do početka setve kukuruza i suncokreta. Zbog toga je potrebno da se podsetimo da su korovske biljke prisutne na našim njivama svake godine, da mogu uzrokovati velike štete i kako da ih sprečimo u tome.

12. mart 2021.

Period niskih temperatura ostavio je dubok trag na pšenici. Sa porastom temperatura pšenica se budi i počinje ubrzano da raste i razvija se. Prolećne temperature prate korovi, kao i bolesti i štetočine.

11. mart 2021.

Poslednjih dana primetna su temperaturna kolebanja. Jutra su praćena niskim temperaturama, koje tokom dana dosežu do pravih prolećnih 15°C. Upravo ovakve temperature doprinose pogodnim uslovima za razvoj štetnih insekata.

11. mart 2021.

Zasadi breskve i nektarine se na većini lokaliteta nalaze u fenofazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do pojave zelenih listića, kako na terminalnim, tako i na bočnim pupoljcima.

5. mart 2021.

Za povrtarske biljke koje se rasađuju sam proces rasađivanja predstavlja stresne uslove.

2. mart 2021.

Jagode polako izlaze iz zimskog mirovanja. Radovi koji se odvijaju u polju su čišćenje starog lišća koje može biti nosioc raznih patogena. Takođe, takvi listovi poseduju nisku fotosintetsku aktivnost, tako da ih svakako treba ukloniti.

1. mart 2021.

Zaštita maline počinje u fenofazi "bubrenje - pucanje pupoljaka", odnosno odmah nakon vezivanja.

1. mart 2021.

Prethodnih nedelja temperaturna kolebanja su u nekim krajevima, kao što su delovi Banata, uz jake hladne vetrove, doveli do oštećenja useva pšenice i ječma.