Information about current application
We apologize for the inconvenience, but this content is only available in Serbian.U toku sazrevanja ploda višnje dešavaju se mnogobrojne morfološke, fiziološke i biohemijske promene koje utiču na njihov kvalitet.
Nakon intenzivnih tretmana u borbi protiv štetočina i korova, predstoji nam i period zaštite useva šećerne repe od prouzrokovača bolesti.
U proteklih nekoliko dana sve učestalije se u plastenicima primećuju značajne štetočine kao što su paradajzov moljac, biljne vaši i fitofagne grinje.
Česte padavine i visoka vlažnost u dužem periodu stvaraju uslove za nastanak infekcija prouzrokovačima biljnih bolesti u zasadima šljive, u prvom redu šupljikavost lista i trulež ploda.
U usevu kukuruza, porastom temperature zemljišta i vazduha, dolazi do nicanja i intenzivnog rasta korova.
Ishrana biljaka je od suštinskog značaja i predstavlja osnovni uslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa.
U toku su mere ručne prorede plodova breskve i nektarine.
Povoljni vremenski uslovi za razvoj patogena, zahtevaju intenzivnije mere zaštite vinove loze u periodu razvoja pred početak cvetanja, kao i u precvetavanju.
U toku je izletanje imaga i početak polaganja jaja druge letnje generacije.
Tri najznačajnije grinje u proizvodnji jabuke su crvena voćna grinja (Panonychus ulmi), koprivina grinja (Tetranychus urticae) i rđasta grinja jabuke (Aculus schlechtendali).
U fazi pred početak cvetanja zasada maline, može doći do ostvarenja zaraze patogenom Botrytis cinerea, koji izaziva sivu trulež plodova maline, kao i patogenom Didymella applanata koji izaziva bolest sušenja izdanaka.
U fenofazi intenzivnog porasta plodova, postoje uslovi za ostvarivanje infekcije od prouzrokovača šupljikavosti lista, pegavosti lista višnje i trešnje, kao i truleži ploda.