Information about current application

We apologize for the inconvenience, but this content is only available in Serbian.
27 April 2021

Na svetskom nivou poslednjih godina je povećan pritisak štetnih insekata, kao i troškovi njihovog suzbijanja, ali i gubici u prinosima koje uzrokuju.

27 April 2021

Zasadi kruške u velikom broju lokaliteta u našoj zemlji se nalaze u fenofazama zametanja plodova.

26 April 2021

Soja poslednjih godina predstavlja usev koji je u stalnom usponu, kao i predusev većini ratarskih kultura, a ne treba zanemariti ni značaj soje u poboljšanju strukture zemljišta.

22 April 2021

U trenutnim fenofazama razvoja, zasadi višnje su posebno osetljivi na infekciju od prouzrokovača šupljikavosti lista (Wilsonomyces carpophilus), kao i pegavosti lista (Blumeriella jaapii).

21 April 2021

Na određenim lokalitetima je detektovana pojava fitofagnih grinja. Grinje se nalaze na svim nadzemnim delovima biljke, a najčešće na listu jagode.

19 April 2021

Korovske biljke su stalno prisutne na našim njivama, osim što koriste hranljive materije iz zemljišta, ometaju razvoj kukuruza, značajno utiču i na smanjenje kvaliteta i prinosa kukuruza.

19 April 2021

U ovoj fenofazi malinu treba preventivno štititi od bolesti sušenja izdanaka.

19 April 2021

Biološki proces koji prethodi formiranju ploda, odvija se u vreme cvetanja jabuke. To je proces dvostruke oplodnje, u kome dolazi do formiranja embriona i endosperma, odnosno semena biljke.

19 April 2021

Padavine najavljene za kraj nedelje stvoriće povoljne uslove za infekciju od strane gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina), pa se preporučuje izvođenje preventivnih mera zaštite.

15 April 2021

Zasadi jagode, na najvećem broju lokaliteta, nalaze se u fenofazi pojava zatvorenih cvetnih pupoljaka.

15 April 2021

U trenutnim fazama razvoja, zasadi šljive su posebno osetljivi na infekciju od prouzrokovača šupljikavosti (Wilsonomyces carpophilus), kao i prouzrokovača crvene pegavosti lista (Polystigma rubrum).

13 April 2021

Lucerku koristimo kao jedan od najvažinijih izvora stočne hrane. Najčešće se koristi kao seno, senaža, brašno ili u zelenom stanju - ispašom.