Voćarstvo
Nakon završene berbe, uz prisustvo nižih temperatura, jabuka ulazi u period zimskog mirovanja.
Na velikom broju lokaliteta u našoj zemlji, u zasadima kruške je berba završena ili se privodi kraju.
Nakon završene berbe, u zasadima koštičavih voćaka se nastavlja nega koja podrazumeva dodatni niz operacija.
Zasadi kasnih sorti kruške se nalaze u fazi porasta i početka zrenja plodova, dok je u zasadima ranih i srednje poznih sorti berba završena.
Spada u jednu od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura, zbog svoje izražene polifagnosti (250 gajenih biljaka).
Kasne sorte nektarine i breskve se nalaze u fenofazi promene boje ploda do početka sazrevanja.
Zasadi kruške se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta nalaze u različitim fenofazama razvoja.
U letnjem periodu u kom su dominantne visoke temperature bez padavina, dolazi do ubrzanog životnog ciklusa i produkcije velikog broja generacija grinja.
U zasadima višnje u velikom broju regiona u našoj zemlji je završena berba.
Najraniji sortiment jabuke ulazi u poslednju fazu pripreme za berbu.
Sa dolaskom leta dolaze i mnogi štetni insekti i pauci.
U zasadima kruške, koji se nalaze u fazi intenzivnog porasta plodova, u toku je izletanje imaga i početak polaganja jaja druge letnje generacije kruškine buve.