
Voćarstvo
Sa početkom proleća, srednje dnevne temperature prelaze biološki mimimum i predstavljaju povoljne uslove za početak vegetacije.
U ovim fenofazama je neophodno obaviti zaštitu i smanjiti infektivni potencijal prouzrokovača bolesti.
Breskva i nektarina se nalaze u fenofazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do pojave zelenih listića, na terminalnim, ali i bočnim pupoljcima.
Jabučaste voćne vrste nalaze se u fazi bubrenja i pucanja pupoljaka.
Zaštita zasada breskve i nektarine u fazi bubrenja i pucanja pupoljaka od prouzrokovača kovrdžavosti lista (prouzrokovač: Taphrina deformans)
U zasadima kruške, vizuelnim pregledom ustanovljeno je prisustvo imaga obične kruškine buve.
Bakteriozno izumiranje i rak-rane koštičavih voćaka je bolest koja je rasprostanjena širom sveta, i smatra se da njen prouzokovač Pseudomonas syringae predstavlja jednog od najštetnijih patogena voćaka.
Jabuka spada u klimakterične voćne vrste koje nakon berbe nastavljaju sa procesom zrenja.
Tokom jeseni u fenofazi opadanja lišća obavlja se tretiranje fungicidima na bazi bakra kao redovna mera zaštite.
Plavo tretiranje, koje se primenjuje u jesen u zasadima koštičavih voćaka, je jedna od najvažnijih operacija u tehnologiji zaštite koštičavih voćaka.
Nakon berbe plodova, višegodišnje voćne vrste se spremaju za period mirovanja.
Berba koštičavih voćaka se polako privodi kraju i nakon ove operacije se nastavlja sa negom zasada.