Povrtarstvo

MAGNETIC : Visoka efikasnost u suzbijanju plamenjače i kratka karenca u povrtarskim kulturama

7. maj 2024.

PLAMENJAČE mogu da naprave štete i do 100% u povrtarskim kulturama! Zato ih treba suzbiti na vreme!

Savremeno rešenje za suzbijanje plamenjače u povrću je fungicid MAGNETIC koji deluje preventivno, ali i nakon pojave prvih simptoma plamenjače!

Zašto odabrati MAGNETIC za suzbijanje plamenjače u povrću?

MAGNETIC

Efikasno suzbija prouzrokovače plamenjače u paradajzu, krompiru, krastavcu, crnom luku, grašku, praziluku, plavom patlidžanu, tikvi, lubenici, bundevi, dinji

Deluje preventivno, a najkasnije po pojavi prvih simptoma plamenjače

Sadrži dve aktivne materije (prоpamokarb-hidrohlorid + fluopikolid ) koje imaju različite mehanizme delovanja, tako da nema straha od pojave rezistentnosti na fungicid

MAGNETIC ima kratku karencu u povrtarskim kulturama:

  • 3 dana za krastavac, lubenicu, tikvicu, dinju i bundevu
  • 7 dana za paradajz, krompir, crni luk, praziluk i grašak

Izuzetno otporan na spiranje kišom, pa dugo ostaje na listu biljke i štiti je od plamenjače

Fluipokolid je veoma jak antisporulant i sprečava razmnožavanje glivica, šta je veoma važno kako ne bi došlo do epifitocije

Količina primene: 1,2-1,6 l/ha

 

MAGNETIC efikasno suzbija plamenjaču povrća - preventivno, ali i nakon pojave prvih simptoma bolesti!

EVO KAKO DA PREPOZNATE PRVE SIMPTOME PLAMENJAČE PARADAJZA, KRASTAVCA, KROMPIRA I LUKA

Plamenjaču krompira i paradajza izaziva gljiva Phytophthora infestans. Simptomi se javljaju na listu, stablu i plodu paradajza i na krtolama krompira.

Na listu se javljaju vodenaste pege koje se šire i mogu da zahvate ceo list. Prve pege naječešće nastaju na vrhu ili ivici lista, jer se tu najviše zadržava voda. U vlažnim uslovima na naličju lista pojavljuje se micelijska navlaka bele boje, a za 10-14 dana može doći do potpunog propadanja lisne mase.

Patogen koji prouzrokuje plamenjaču krastavca je Pseudoperonospora cubensis. Pored krastavca ovaj patogen napada i lubenice i dinje.

Prve zaraze su najčešće na lišću starom 5-15 dana, a simptomi zavise od osetljivosti sorte. Najčešće list izgleda kao mozaik svetlozelenih i tamnozelenih pega.

Zaraženi deo lista se suši i postaje krt, a u vlažnim uslovima u okviru pega na naličju lista se javlja prevlaka koju čine kondije i konidiofore.

Ovaj patogen ostvaruje zarazu na temperaturama 10-27˚C, a optimum je na 16-22˚C.

Plamenjaču luka izaziva gljiva Peronospora destructor. Infekcija se javlja kada su temperature od 4-25°C (12°C je najpovoljnija temperatura za infekciju), a vlažnost vazduha iznad 80%.

Na mestima gde je ostvarena infekcija lisno tkivo nekrotira i javljaju se izdužene pege koje se šire od vrha ka osnovi lišća. Lišće počinje da vene i da se suši. Plamenjača se brzo širi, te veoma brzo zahvata celu površinu biljke.

MAGNETIC

Za efikasno suzbijanje plamenjače u povrću preporučujemo primenu preparata MAGNETIC!

Preparat MAGNETIC možete da pronađete u poljoprivrednim apotekama širom zemlje. Pre upotrebe preparata obavezno pročitajte uputstvo i ponašajte se u skladu sa preporukama!