Voćarstvo

1. mart 2024.

Sa porastom dnevnih temperature došlo je do intenziviranja kretanja vegetacije.

22. novembar 2023.

U zasadima kruške je završena berba i obavljene su sve operacije posle berbe, kao i folijarno tretiranje đurbrivima koje ima za cilj bolju diferencijaciju rodnih pupoljaka za narednu godinu.

3. novembar 2023.

Plavo tretiranje je tretiranje koje se obavlja u jesen i predstavlja jednu od neizostavnih mera u tehnologiji zaštite koštičavih voćaka.

1. novembar 2023.

Nakon završene berbe, uz prisustvo nižih temperatura, jabuka ulazi u period zimskog mirovanja.

6. oktobar 2023.

Na velikom broju lokaliteta u našoj zemlji, u zasadima kruške je berba završena ili se privodi kraju.

2. oktobar 2023.

Nakon završene berbe, u zasadima koštičavih voćaka se nastavlja nega koja podrazumeva dodatni niz operacija.

4. septembar 2023.

Zasadi kasnih sorti kruške se nalaze u fazi porasta i početka zrenja plodova, dok je u zasadima ranih i srednje poznih sorti berba završena.

1. septembar 2023.

Spada u jednu od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura, zbog svoje izražene polifagnosti (250 gajenih biljaka).

24. avgust 2023.

Kasne sorte nektarine i breskve se nalaze u fenofazi promene boje ploda do početka sazrevanja.

4. avgust 2023.

Zasadi kruške se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta nalaze u različitim fenofazama razvoja.

21. juli 2023.

U letnjem periodu u kom su dominantne visoke temperature bez padavina, dolazi do ubrzanog životnog ciklusa i produkcije velikog broja generacija grinja.

21. juli 2023.

U zasadima višnje u velikom broju regiona u našoj zemlji je završena berba.