Povrtarstvo

Poleganje rasada u povrtarstvu: Kako prepoznati i suzbiti bolest na vreme?

27. februar 2024.

Poleganje rasada je bolest koja se brzo širi i nanosi ogromne štete u proizvodnji rasada povrtarskih kultura. Bolest izazivaju gljivice iz roda Pythium spp. Naziv poleganje rasada proističe iz toga što su krajnji simptomi bolesti polegle biljke koje propadaju.

Procena prisutnosti ovog prouzrkovača bolesti mora se uzeti u obzir u svim zemljištima, a obavezno na mestima gde se rasad proizvodi više godina. Napada veoma širok spektar biljnih vrsta i razmnožava se u zemljištu na organskoj materiji. Gljivice iz roda Pythium spp mogu biti prisutne u zemlji dugi niz godina.

VAŽNO! Zemljišni uslovi koji pogoduju za razvoj gajenih biljaka, pogoduju i razvoju patogena. Optimalna temperatura i zemljišna vlaga neophodni su za umnožavanje gljivica i infekciju gajenih biljaka. Ono što posebno pogoduje širenju patogena je obilno zalivanje, pa je zbog toga jedna od najvažnijih mera protiv poleganja kontrolisano zalivanje semena ili biljaka.

Rasad

Simptomi poleganja rasada

Ukoliko je prouzrokovač bolesti prisutan u zemljištu, uz optimalne uslove vrlo brzo dolazi do infekcije, a odmah po formiranju klice i do propadanja biljke koja je zaražena.

Zbog brzog širenja bolesti, veoma je važno prepoznati početne simptome poleganja.

Početni simptomi se javljaju na stabaocetu biljaka, blizu supstrata ili zemljišta. Simptomi su u vidu vodenastih pega u prizemnom delu stabla. Ove pege se vremenom povećavaju i šire.

Zaraženi deo stabla je uvek tanji od zdravog dela, pa biljke poležu - zbog čega je ova bolest poznata po nazivu "poleganje rasada". Biljke u trenucima početne infekcije mogu da izgledaju potpuno normalno - čak i kada biljke polegnu, kratak vremenski period ne gube normalan izgled listova, ali nakon toga vrlo brzo dolazi do odumiranja biljke.

Na obolelim delovima biljaka primećuju se beličasti končići koji se protežu i na površini zemljišta. Iz obolelih biljaka zaraza se brzo širi na zdrave biljke, tako da može doći do potpunog propadanja rasada.

Širenju bolesti poleganja rasada poguduju

  • prevelika vlažnost zemlišta
  • velika gustina zasađenih biljaka
  • slabo provetravanje plastenika

Gajene biljke najosetljivije su u fazi nicanja. U kasnijim fazama mogu se javiti simptomi u prizemnom delu stabla, ali retko kada dolazi do propadanja biljke. Simptomi na starijim biljkama manifestuju se u vidu pega i nekroze na donjem delu stabla, žutila, smanjenog porasta biljke i smanjenog prinosa.

Kako suzbiti bolest poleganja rasada?

Kako biste zaštitili rasad od bolesti poleganja, savetujemo da primenite sledeće mere:

  • Obezbedite lakša i ocedita zemljišta, kako ne bi došlo do zadržavanje vode na pojedinim mestima.
  • Rasađivanje obavite onda kada je najavljeno toplo i vedro vreme u narednih 7 do 10 dana od trenutka sadnje ili setve.
  • Pravovremeno koristite fungicide za suzbijanje patogena u rasadima.

Pored pravilnog zalivanja i dobre provetrenosti, naši stručnjaci za povrtarstvo savetuju primenu preparata BALB u koncentraciji 0,2%, neposredno posle nicanja, a pre rasađivanja i nakon rasađivanja.

Balb

Fungicid BALB je sistemični preparat, koji se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače i poleganja rasada. Primenjuje se u početnim fazama razvoja, odmah nakon nicanja biljaka, zalivanjem rasada rastvorom.

Korišćenje rastvora: Koncentracija primene je 0,2%, odnosno 20 ml /10 litara vode. Rastvor pripremiti i njime zaliti 6-8 m² rasada.

Napomena! BALB ne treba primenjivati u proizvodnji ljutih papričica i sorti paprike kratke vegetacije.

Preparat BALB možete da pronađete u poljoprivrednim apotekama! Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!