Galenika Fitofarmacija | Povrtarstvo Single

Povrtarstvo

Zimske aktivnosti plasteničke proizvodnje

26. novembar 2021.

Poznato je da se proizvodnja u plastenicima obavlja i do 10 godina na istom zemljištu, jer premeštanje plastenika zna da bude izuzetno težak posao, finansijski skup i skraćuje vreme trajanja samog plastenika. Drugo, plastenici se često vezuju za okućnicu zbog lakšeg navodnjavanja, otvaranja/ zatvaranja plastenika, berbe, manipulacije sa robom itd. Iz tog razloga, veoma je bitno primeniti adekvatnu higijenu u plastenicima uklanjanjem biljnih ostataka i nege zemljišta.

Po završetku proizvodne sezone, sledi period kada je neophodno pristupiti sređivanju plastenika. Na početku sređivanja prostora, prvo treba ukloniti sve PVC vezice i odneti ih na otpad, a zatim pristupiti uklanjanju biljnih ostataka. Od vitalnog je značaja da se biljni ostaci odnesu što dalje od mesta proizvodnje gajenih kultura, iz razloga što patogeni mogu prezimiti u biljnim ostacima. Ukoliko to ne uradimo, patogeni u proleće mogu vrlo lako i brzo dospeti u plastenike i u povoljnim uslovima ostvariti zarazu. Najefikasnije bi bilo, ukoliko za to ima uslova, biljne ostatke kompostirati, a ukoliko to nije moguće, biljni ostaci se mogu malčirati i zaorati na udaljenoj parceli namenjenoj gajenju nekih drugih kultura.

Plastenik

Ukoliko je proizvodna sezona završena, preporučuje se obrada zemljišta, zavisno od raspoložive mehanizacije, i potrebno je obraditi što dublji sloj zemljišta. Takvom aktivnošću ćemo poboljšati aeraciju samog zemljišta, koren biljaka će ići u dublje slojeve i sprečićemo zadržavanje vode na površini. Đubrenje zemljišta je potrebno uraditi pre obrade da bi se adekvatno rasporedilo u plodnom delu u kom se razvija koren biljke. Adekvatno organsko đubrivo takođe predstavlja veoma bitan faktor u proizvodnji svih biljnih kultura. Primenu jesenjeg đubriva, njegovu vrstu i količinu određujemo uključujući više faktora:

  • kakvu smo proizvodnju imali tekuće godine, da li su na biljnim delovima bili vidljivi simptomi deficita nekog od hranljivih elemenata,
  • koje kulture planiramo da gajimo naredne sezone i kakve su potrebe tih biljaka,
  • analiza zemljišta - precizno određivanje pH i EC vrednosti zemljišta, sadržaj organske materije, makro i mikroelemenata.

Nakon sagledavanja navedenih faktora možemo na veoma precizan način definisati šta je to potrebno dodati u zemljište pre sadnje planiranih biljnih kultura naredne sezone.