Ratarstvo
Najbolji izbor visokokvalitetnih sorti pšenice
U narednom periodi, očekuje nas žetva pšenice. Neposredno nakon žetve, punu pažnju usmeravamo ka setvi, a samim tim i o najboljem izboru viskokvalitetnih sorti pšenice, koje nam obezbeđuju visok prinos pšenice naredne godine.
Kod izbora sorti pšenice najvažnije je obratiti pažnju na genetski potencijal za prinos, pri čemu ne smemo zanemariti i potencijal za kvalitet zrna. Osim ovih glavnih osobina, od velikog značaja je i poznavanje dužine vegetacije, osetljivost na bolesti, poleganje, tolerantnost na ekstremne vremenske prilike (sušu, niske temperature, osipanje zrna i sl.), kao i potencijal prinosa slame. Potrebno je poznavati osim ovih glavnih karaktiristika, još i potrebe sorti pšenice za agrotehničkim merama - vreme i gustina setve, neophodne količine NPK đubriva i dr.
Do sada, u praksi, nije bilo slučajeva, da je jedna sorta pšenice najbolja za sve uslove i sve godine. Upravo iz tog razloga, naša je preporuka, setva više različitih sorti pšenice. Na taj način obezbeđujemo međusobno dopunjavanje sorti pšenice, različitih osobina, obezbeđujići nam siguran i visok prinos naredne sezone.
Naša preporuka visokokvalitetnih sorti pšenice:
AVENUE
Glavne osobine:
- Visok potencijal prinosa (kombinuje više pozitivnih osobina važnih za formiranje prinosa).
- Veoma rana sorta (rano klasa, omogućava izbegavanje toplotnih udara i žetvu pre ostalih sorti pšenice, obezbeđujući nam i blagovremenu postrnu setvu).
- Pogodna za naš region (adaptibilna sorta, prilagodljiva različitim uslovima).
Stablo je niskog porasta. Visoko je tolerantna na poleganje. Klas je bez osja. Intenzivno bokorenje. Dobra tolerancija na bolesti.
Najprodavanija sorta pšenice u našoj zemlji.
NIKOL
Glavne osobine:
- Veoma rodna sorta sa veoma dobro razvijenim klasom (važan faktor u formiranju prinosa, formira veoma krupno zrno).
- Srednje rana sorta izražene adaptilnosti većini proizvodnih uslova).
- Visoka tolerancija na rđu i fuzariozu klasa.
Stablo je srednje visine. Čvrsto i elastično stablo. Intenzivno bokorenje. Visoko tolerantna na bolesti klasa. Preporučuje se preventivni tretman na pegavost lišća (Septoria spp.).
ARMSTRONG
Glavne osobine:
- Spoj visokog prinosa i dobrog kvaliteta zrna (odličan izbor za mlinare i pekare - visok sadržaj glutena i povećano upijanje vode).
- Srednje rana sorta (stabilna na njivi).
- Otpornost na bolesti (dobra otpornost na pepelnicu, rđe, septoriju).
Srednje visoko stablo. Izražena homogenost na njivi. Dobra otpornost na bolesti.
ANERI
Glavne osobine:
- Visok potencijal prinosa (savremena sorta, kombinuje više pozitivnih osobina važnih za formiranje prinosa).
- Srednje rana sorta (lako se prilagođava različitim uslovima proizvodnje).
- Tolerantna na niske temperature (u proleće nešto kasnije kreće sa vegetacijom, izbegavajući opasnost od potencijalnih mrazeva).
Stablo je srednje visine. Tolerantna na poleganje. Klas je bez osja. Poboljšana tolerantnost na fuzarozu klasa kao i drugih ekonomski značajnih bolesti. Visoka hektolitarska masa.
U Slovačkoj je po kvalitetu zrna svrstana u A klasu (elitni kvalitet).