
Voćarstvo
Najraniji sortiment jabuke ulazi u poslednju fazu pripreme za berbu.
Sa dolaskom leta dolaze i mnogi štetni insekti i pauci.
U zasadima kruške, koji se nalaze u fazi intenzivnog porasta plodova, u toku je izletanje imaga i početak polaganja jaja druge letnje generacije kruškine buve.
Breskva i nektarina se nalaze u fazi intenzivnog porasta plodova. Trenutni meteorološki uslovi stvaraju povoljne uslove za razvoj velikog broja prouzrokovača bolesti u zasadima breskve i nektarine.
Česte padavine i visoka vlažnost u dugom periodu stvaraju povoljne uslove za nastanak infekcija prouzrokovačima biljnih bolesti u zasadima šljive.
Tri najznačajnije grinje u proizvodnji jabuke su crvena voćna grinja, koprivina grinja i rđasta grinja jabuke.
Zasadi višnje u velikom broju regiona su na početku sazrevanja plodova.
Nestabilno vreme i velike količine padavina u prethodnom periodu stvorile su povoljne uslove za razvoj različitih prouzrokvača bolesti u zasadima višnje.
U zasadima breskve i nektarine u velikom broju voćarskih regiona se privodi kraju ručna proreda plodova.
Zasadi kajsije se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta plodova.
Optimalne temperature za ovaj vremenski period, uz veliku količinu padavina, uslovile su intenzivan rast generativnih i vegetativnih organa svih voćnih kultura.
Česte padavine stvaraju povoljne uslove za razvoj prouzrokovača čađave krastavosti kruške.