
Voćarstvo
Regulisanje rodnosti putem skidanja prekomernog broja plodova, u ranim faza vegetacije, je od velike važnosti.
Trulež plodova i gljivično oboljenje javlja se u toplijem delu godine, neretko pred samo zrenje plodova višnje.
Zasadi breskve i nektarine se nalaze u fenofazama od "plodovi do polovine krajnje veličine" do fenofaze "početka obojavanja ploda".
Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje u narednom periodu može stvoriti povoljne uslove za razvoj prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).
Zaštita jabuke u narednom periodu protiv venturije i vaši
U toku sazrevanja ploda višnje dešavaju se mnogobrojne morfološke, fiziološke i biohemijske promene koje utiču na njihov kvalitet.
Česte padavine i visoka vlažnost u dužem periodu stvaraju uslove za nastanak infekcija prouzrokovačima biljnih bolesti u zasadima šljive, u prvom redu šupljikavost lista i trulež ploda.
U toku su mere ručne prorede plodova breskve i nektarine.
U toku je izletanje imaga i početak polaganja jaja druge letnje generacije.
Tri najznačajnije grinje u proizvodnji jabuke su crvena voćna grinja (Panonychus ulmi), koprivina grinja (Tetranychus urticae) i rđasta grinja jabuke (Aculus schlechtendali).
U fazi pred početak cvetanja zasada maline, može doći do ostvarenja zaraze patogenom Botrytis cinerea, koji izaziva sivu trulež plodova maline, kao i patogenom Didymella applanata koji izaziva bolest sušenja izdanaka.
U fenofazi intenzivnog porasta plodova, postoje uslovi za ostvarivanje infekcije od prouzrokovača šupljikavosti lista, pegavosti lista višnje i trešnje, kao i truleži ploda.