Galenika Fitofarmacija | Voćarstvo

Voćarstvo

16. juni 2021.

Regulisanje rodnosti putem skidanja prekomernog broja plodova, u ranim faza vegetacije, je od velike važnosti.

16. juni 2021.

Trulež plodova i gljivično oboljenje javlja se u toplijem delu godine, neretko pred samo zrenje plodova višnje.

15. juni 2021.

Zasadi breskve i nektarine se nalaze u fenofazama od "plodovi do polovine krajnje veličine" do fenofaze "početka obojavanja ploda".

8. juni 2021.

Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje u narednom periodu može stvoriti povoljne uslove za razvoj prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).

4. juni 2021.

Zaštita jabuke u narednom periodu protiv venturije i vaši

28. maj 2021.

U toku sazrevanja ploda višnje dešavaju se mnogobrojne morfološke, fiziološke i biohemijske promene koje utiču na njihov kvalitet.

24. maj 2021.

Česte padavine i visoka vlažnost u dužem periodu stvaraju uslove za nastanak infekcija prouzrokovačima biljnih bolesti u zasadima šljive, u prvom redu šupljikavost lista i trulež ploda.

24. maj 2021.

U toku su mere ručne prorede plodova breskve i nektarine.

19. maj 2021.

U toku je izletanje imaga i početak polaganja jaja druge letnje generacije.

18. maj 2021.

Tri najznačajnije grinje u proizvodnji jabuke su crvena voćna grinja (Panonychus ulmi), koprivina grinja (Tetranychus urticae) i rđasta grinja jabuke (Aculus schlechtendali).

14. maj 2021.

U fazi pred početak cvetanja zasada maline, može doći do ostvarenja zaraze patogenom Botrytis cinerea, koji izaziva sivu trulež plodova maline, kao i patogenom Didymella applanata koji izaziva bolest sušenja izdanaka.

13. maj 2021.

U fenofazi intenzivnog porasta plodova, postoje uslovi za ostvarivanje infekcije od prouzrokovača šupljikavosti lista, pegavosti lista višnje i trešnje, kao i truleži ploda.