Povrtarstvo

Kako da zaštite zasade luka od lukove muve i sprečite štetu?

29. april 2024.

Lukova muva se javlja svake godine i zadaje glavobolju povrtarima širom zemlje. Ima dve do tri generacije godišnje, pri čemu najveću štetu nanosi prva generacija, jer napada luk krajem aprila i početkom maja kada su biljke luka mlade i nedovoljno razvijene, pa samim tim i manje otporne.

Lukova muva

Lukova muva polaže jaja između pera luka ili na grudvice zemlje oko luka. Larva je beličasta i apodna. Ispiljene larve se ubušuju u mladi luk, u centralni deo stabla, i na taj način nanose štetu.

Jedna larva može da uništi više biljaka! Napada luk u svim fazama razvoja luka, a lišće napadnutih biljaka se savija, glavice trule i propadaju. Najveću štetu nanosi na tkivu centralnog dela mladih biljaka.

Kod starijih biljaka larve se ubušuju u glavice - broj larvi po glavici može da bude veći i od 50!

Razvoj larve traje oko 20 dana, nakon čega ona prelazi u zemlju i pretvara se u lutku. Lutka je žućkasto-smeđe boje, buretastog oblika. Odrasla muva je sivkastosrebrnaste boje, dužine 7-8 mm.

Za suzbijanje lukove muve GALENIKA - FITOFARMACIJA stručni saradnici za povrtarstvo preporučuju primenu preparat KARIKA u količini 0,4-0,5 l/ha.

Karika

KARIKA je sistematični insekticid sa kontaktnim i digestivnim delovanjem, namenjen za suzbijanje lukove muve (Hylemia antiqua) u zasadima crnog luka, praziluka i vlašca. Primenjuje se na početku piljenja larvi!

Insekticid KARIKA sadrži dve aktivne materije (acetamiprid + deltametrin) koje imaju takozvani "knock down" efekat, pa su rezultati primene veoma brzo vidljivi! Utiče na nervni sistem insekata tako što sprečava prenošenje nervnih impulsa, šta dovodi do uginuća insekata.

Naši stručni saradnici za povrtarstvo izradili su KOMPLETAN PROGRAM ZAŠTITE I ISHRANE LUKA. Program možete da pronađete OVDE.

Preparat KARIKA možete da pronađete u poljoprivrednim apotekama! Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!