Ratarstvo

Kukuruz - zaštita od korova sa prihranom useva

15. maj 2023.

Kako bismo na vreme suzbili korove i omogućili kukuruzu nesmetani rast Galenika Fitofarmacija preporučuje sledeće proizvode i njihove kombinacije:

Za suzbijanje širokolisnih korova:

Plamen je najpouzdaniji proizvod za suzbijanje tvrdokornih širokolisnih korova u usevu kukuruza. Primenjuje se u dozi 0,5-0,7 l/ha do 5. lista kukuruza.

Ukoliko nismo bili u mogućnosti da suzbijemo korove do 5-og lista kukuruza i za to postoji rešenje. Herbicid Skaut se primenjuje u usevu kukuruza do 8. lista za suzbijanje širokolisnih korova. Skaut je izrazito fleksibilan preparat po pitanju vremena primene, jer se može koristiti do 8. lista kukuruza. Skaut se primenjuje u dozi od 0,2-0,25 l/ha. Više doze se primenjuju kada je visoka brojnost korova. Odlično suzbija abutilon, pepeljugu, štir, gorušicu, mišjakinju, bocu...

Kukuruz
Kukuruz

Za suzbijanje uskolisnih korova:

Kako bismo uspešno suzbili uskolisne korove poput divljeg sirka iz rizoma i iz semena, potrebno je primeniti Talisman (a.m. nikosulfuron). Herbicid je formulisan u obliku savremene (OD) formulacije. Primenjuje se u dozi 1,25 l/ha.

Preporuka Galenike Fitofarmacije za čiste njive:

TALISMAN (1,25 l/ha) + PLAMEN (0,7 l/ha)
ili
TALISMAN (1,25 l/ha) + SKAUT (0,25 l/ha)

Kukuruz
Kukuruz

Za ishranu:

Uz kombinacije herbicida, koje su navedene, možemo koristiti i vrhunska sredstava specijalizovana za ishranu useva kukuruza:

Foligal FEED Super (2 do 3 l/ha)
ili
Foligal TURBO K (2 do 3 l/ha)

 

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!