Voćarstvo

22. mart 2024.

Nesvakidašnje visoke temperature za ovo doba godine ubrzale su kretanje vegetacije, pa se zasadi koštičavih voćaka nalaze u fazama od početka, pa do kraja cvetanja.

21. mart 2024.

U zavisnosti od lokaliteta i regiona gajenja, voćarski zasadi se nalaze u različitim fazama razvoja.

5. mart 2024.

Zasadi breskve i nektarine trenutno se nalaze u fazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do početka pojave "zelene tačke" na terminalnim pupoljcima.

1. mart 2024.

Zasadi kruške se, u zavisnosti od lokaliteta, nalaze u fazi bubrenja do pucanja pupoljka.

1. mart 2024.

Sa porastom dnevnih temperature došlo je do intenziviranja kretanja vegetacije.

22. novembar 2023.

U zasadima kruške je završena berba i obavljene su sve operacije posle berbe, kao i folijarno tretiranje đurbrivima koje ima za cilj bolju diferencijaciju rodnih pupoljaka za narednu godinu.

3. novembar 2023.

Plavo tretiranje je tretiranje koje se obavlja u jesen i predstavlja jednu od neizostavnih mera u tehnologiji zaštite koštičavih voćaka.

1. novembar 2023.

Nakon završene berbe, uz prisustvo nižih temperatura, jabuka ulazi u period zimskog mirovanja.

6. oktobar 2023.

Na velikom broju lokaliteta u našoj zemlji, u zasadima kruške je berba završena ili se privodi kraju.

2. oktobar 2023.

Nakon završene berbe, u zasadima koštičavih voćaka se nastavlja nega koja podrazumeva dodatni niz operacija.

4. septembar 2023.

Zasadi kasnih sorti kruške se nalaze u fazi porasta i početka zrenja plodova, dok je u zasadima ranih i srednje poznih sorti berba završena.

1. septembar 2023.

Spada u jednu od najopasnijih štetočina poljoprivrednih kultura, zbog svoje izražene polifagnosti (250 gajenih biljaka).