
Voćarstvo
Zasadi višnje u velikom broju regiona su na početku sazrevanja plodova.
Nestabilno vreme i velike količine padavina u prethodnom periodu stvorile su povoljne uslove za razvoj različitih prouzrokvača bolesti u zasadima višnje.
U zasadima breskve i nektarine u velikom broju voćarskih regiona se privodi kraju ručna proreda plodova.
Zasadi kajsije se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta plodova.
Optimalne temperature za ovaj vremenski period, uz veliku količinu padavina, uslovile su intenzivan rast generativnih i vegetativnih organa svih voćnih kultura.
Česte padavine stvaraju povoljne uslove za razvoj prouzrokovača čađave krastavosti kruške.
Nastavlja se nestabilno vreme praćeno čestim padavinama i kolebanjem dnevnih i noćnih temperatura.
Prilikom porasta temperatura u ovom periodi, krenuo je brži razvoj lisne mase i intenzivan porast mladara i plodova.
Zasadi jagode se na najvećem broju lokaliteta nalaze u fenofazi 7 dana pred berbu.
Značaj ishrane bilja u formiranju visokog i zdravog prinosa je presudan. Usvajanje hranljivih materija se odvija preko korena i lista jabuke.
Zasadi kajsije se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta plodova, a to je svakako veoma osetljiva faza kada su zasadi izuzetno osetljivi na prouzrokovača šupljikavosti lista.
U fenofazi intenzivnog porasta plodova, u kojoj se nalazi veliki broj zasada breskve i nektarine u našoj zemlji, zasadi su posebno osetljivi na infekciju od prouzrokovača šupljikavosti lista.