
Voćarstvo
Rane sorte jabuke se nalaze neposredno pred berbu.
Zaštita jabuke u fazi pred berbu zahteva suzbijanje ekonomski najznačajnijih štetočina, koje svojom ishranom mogu da oštete plod u toj meri da on postaje industrijska kategorija.
Zasadi kruške se nalaze u fenofazi "plodovi do 70% svoje veličine" do fenofaze "početka sazrevanja".
Jabuka se nalazi u različitim fazama razvoja ploda, pa se berba najranijih sorti bliži.
Stari izdanci posle sazrevanja plodova smanjuju svoju vegetativnu aktivnost i do kraja vegetacije potpuno se suše.
Pegavost lista višnje je jedna od najopasnijih bolesti jer izaziva prevremeno opadanje lista tokom leta, koje može dovesti do ponovnog cvetanja voćaka.
Ekonomski najznačajnije fitofagne grinje u voćarskoj proizvodnji su crvena voćna grinja, običan paučinar i efiofidne grinje.
Jabuka se nalazi u fazi razvoja plodova gde prosečna veličina, u zavisnosti od sorte, iznosi 45-55 mm u prečniku. Ovo je period kada je neophodno aktivno zalivanje zasada sa sprovođenjem pravilne zaštite i ishrane bilja.
Zasadi breskve i nektarine se nalaze u fazi početka sazrevanja plodova.
Zasadi kruške se nalaze u fazi plodovi oko polovine krajnje veličine. Sa porastom temperatura uočena je pojačana aktivnost kruškine buve (Cacopsylla pyri).
Visoke temperarure iznad optimalne vrednosti mogu da imaju negativan efekat na fiziološke reakcije biljke, što se ogleda u slabijem porastu ploda i manjem prinosu.
Zasadi šljive se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta do promene boje ploda. Kako se bliži berba, posebnu opasnost po zasade šljive predstavljaju različiti prouzrokovači bolesti i štetni insekti.