Voćarstvo

30. jun 2021.

Zasadi kruške se nalaze u fazi plodovi oko polovine krajnje veličine. Sa porastom temperatura uočena je pojačana aktivnost kruškine buve (Cacopsylla pyri).

29. jun 2021.

Visoke temperarure iznad optimalne vrednosti mogu da imaju negativan efekat na fiziološke reakcije biljke, što se ogleda u slabijem porastu ploda i manjem prinosu.

21. jun 2021.

Zasadi šljive se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta do promene boje ploda. Kako se bliži berba, posebnu opasnost po zasade šljive predstavljaju različiti prouzrokovači bolesti i štetni insekti.

16. jun 2021.

Regulisanje rodnosti putem skidanja prekomernog broja plodova, u ranim faza vegetacije, je od velike važnosti.

16. jun 2021.

Trulež plodova i gljivično oboljenje javlja se u toplijem delu godine, neretko pred samo zrenje plodova višnje.

15. jun 2021.

Zasadi breskve i nektarine se nalaze u fenofazama od "plodovi do polovine krajnje veličine" do fenofaze "početka obojavanja ploda".

8. jun 2021.

Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje u narednom periodu može stvoriti povoljne uslove za razvoj prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).

4. jun 2021.

Zaštita jabuke u narednom periodu protiv venturije i vaši

28. maj 2021.

U toku sazrevanja ploda višnje dešavaju se mnogobrojne morfološke, fiziološke i biohemijske promene koje utiču na njihov kvalitet.

24. maj 2021.

Česte padavine i visoka vlažnost u dužem periodu stvaraju uslove za nastanak infekcija prouzrokovačima biljnih bolesti u zasadima šljive, u prvom redu šupljikavost lista i trulež ploda.

24. maj 2021.

U toku su mere ručne prorede plodova breskve i nektarine.

19. maj 2021.

U toku je izletanje imaga i početak polaganja jaja druge letnje generacije.