
Voćarstvo
Visoke temperarure iznad optimalne vrednosti mogu da imaju negativan efekat na fiziološke reakcije biljke, što se ogleda u slabijem porastu ploda i manjem prinosu.
Zasadi šljive se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta do promene boje ploda. Kako se bliži berba, posebnu opasnost po zasade šljive predstavljaju različiti prouzrokovači bolesti i štetni insekti.
Regulisanje rodnosti putem skidanja prekomernog broja plodova, u ranim faza vegetacije, je od velike važnosti.
Trulež plodova i gljivično oboljenje javlja se u toplijem delu godine, neretko pred samo zrenje plodova višnje.
Zasadi breskve i nektarine se nalaze u fenofazama od "plodovi do polovine krajnje veličine" do fenofaze "početka obojavanja ploda".
Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje u narednom periodu može stvoriti povoljne uslove za razvoj prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).
Zaštita jabuke u narednom periodu protiv venturije i vaši
U toku sazrevanja ploda višnje dešavaju se mnogobrojne morfološke, fiziološke i biohemijske promene koje utiču na njihov kvalitet.
Česte padavine i visoka vlažnost u dužem periodu stvaraju uslove za nastanak infekcija prouzrokovačima biljnih bolesti u zasadima šljive, u prvom redu šupljikavost lista i trulež ploda.
U toku su mere ručne prorede plodova breskve i nektarine.
U toku je izletanje imaga i početak polaganja jaja druge letnje generacije.
Tri najznačajnije grinje u proizvodnji jabuke su crvena voćna grinja (Panonychus ulmi), koprivina grinja (Tetranychus urticae) i rđasta grinja jabuke (Aculus schlechtendali).